top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina zijn een aantal vragen beschreven die wij als stukadoor in Deventer regelmatig krijgen en wellicht voor u van toepassing kunnen zijn. Regelmatig zal deze pagina worden uitgebreid met nieuwe door onze klanten veel gestelde vragen.

Vraag:

Waarom hoor ik verhalen dat een nieuwbouwwoning niet kan worden afgewerkt omdat alles zal gaan scheuren?

ANTWOORD:

Dat komt omdat er niet voldoende wordt voorbereid en foutief wordt gestookt. Op alle scheurgevoelige plaatsen dient gaasband aangebracht te worden en voor het stoken dient het volgende te worden gehanteerd. Afhankelijk van het seizoen starten met verwarming “na” onze werkzaamheden met 18 graden en normaal ventileren. Vervolgens om de dag EEN graad verhogen en dit opvoeren tot max. 23 graden. Het is verstandig om direct na ons een paar uren te stoken op 20 graden en daarna over te gaan op wat hiervoor is vermeld. Het snelle eerste drogen is heel erg goed. Ondergronden die lang nat blijven kunnen verkleuren met alle gevolgen vandien.

Vraag:

Kan een betonplafond met

V-naden worden gestukadoord?

ANTWOORD:

Ja, dat kan wat glad pleisterwerk betreft. Glad-pleisterwerk en dan sausen kan omdat dit in geval van nood makkelijk kan worden hersteld. De breedplaatelementen kan altijd van glad-pleisterwerk worden voorzien ook al blijft hier toch nog een risico van circa 1 a 2% op scheuren bestaan.

Vraag:

Welke  gipsplaten moet ik op een bestaand of nieuw plafond aanbrengen dat gestukadoord moet worden?

ANTWOORD:

Het beste is om hier de zgn. stucplaatjes voor te gebruiken (40 x 200 cm). Deze platen moeten in het verband (als metselwerk) worden aangebracht en om de 30 cm geschroefd. Ook het regel of rachelwerk moet op circa 30 cm onderling worden aangebracht. Verder is het, ook al hoort u andere verhalen, noodzaak om alle platen zo straks mogelijk tegen elkaar aan te leggen! Er gaan nog geruchten de ronde dat er afstand tussen de platen moet zijn maar dit is pertinent NIET waar. Alle naden worden door Stukadoorsbedrijf Deventer van gaasband voorzien en op deze wijze is de kans op scheurvorming niet groot. Mocht u nieuw regelwerk moeten aanbrengen dan zou u het beste gebruikt hout kunnen gebruiken of niet te nieuw hout (dit i.v.m. krimpen van het hout). Als u goed schroeft en bevestigd is dit allemaal niet zo belangrijk.

Vraag:

Hoe is het mogelijk dat er verschil zit tussen een aantal offertes die ik heb aangevraagd. Soms zijn de verschillen zo bizar dat het voor mij bijna niet mogelijk is een keuze te maken?

ANTWOORD:

Allereerst zijn er steeds meer bedrijven die niet of geen voorbereidingen treffen zoals gaasband aanbrengen op scheurgevoelige plaatsen. Of ondergronden zoals beton niet pleisteren om geschikt te maken voor sierpleister, niet voorlijmen en direct over elke ondergrond de afwerking aanbrengen etc, etc. Veel bedrijven doen zich voor als vakman maar bezitten geen vakdiploma’s zoals Stukadoorsbedrijf Deventer. Via de Kamer van Koophandel kunt u e.e.a controleren. Verder wordt er met drukte door veel bedrijven “met de kam geoffreerd” omdat ze toch voldoende werk hebben.

Vraag:

Welke volgorde moet ik hanteren voor de afwerking van mijn woning?

ANTWOORD:

Dit is een lastige vraag. Bij stucadoorswerk van wanden en plafonds wat daarna gesaust moet worden is (bij een stenen vloerafwerking) de volgende volgorde de meest ideale. Eerste het stucwerk door Stukadoorsbedrijf Deventer laten uitvoeren. Daarna de vloer erin (alleen dus stenen vloeren alle andere vloersoorten na ons), keuken plaatsen en daarna kan het sauswerk worden uitgevoerd. Bij afwerkingen zoals spachtelputz, moet ook altijd (alleen dus bij stenen vloeren) eerst de vloer erin. Dit i.v.m spatten bij b.v. het inwassen van de voegen e.d. Vloerbedekking en alle soorten houten en andere vloeren altijd na onze werkzaamheden laten aanbrengen!

Vraag:

Op sommige plekken zit mijn oude stuclaag los,moet ik deze verwijderen?

ANTWOORD:

Ja deze moet u verwijderen. Doet u dit niet krijgt op de langere termijn problemen met uw nieuwe stucwerk. De nieuwe laag hecht wel op de oude laag, maar de oude laag hecht niet meer op bestaande muur/plafond.

Vraag:

Met strijklicht lijkt de muur ineens oneffen, hoe kan dat?

ANTWOORD:

Het vallen van strijklicht op pas gestukadoorde muren kan het prachtige stucwerk in eens veranderen in een klein maanlandschap. Ineens komen er oneffenheden tevoorschijn die je met normaal daglicht helemaal niet ziet. Ook wij als Stukadoorsbedrijf Deventer hebben dit natuurlijk wel eens meegemaakt. Als stucwerk met een bouwlamp of zaklamp wordt gecontroleerd kan dit voor een conflict zorgen waar je liever niet in terecht komt.

Het is dan ook onzin wanneer men de muren of plafonds gaat controleren met een zaklamp of bouwlamp. De tolerantie en normen van goed stucwerk worden altijd bepaald bij normaal daglicht. U zult moeten begrijpen dat als u met een bouwlamp, zaklamp, spotjes of wandverlichting de wand bekijkt het een oneerlijke situatie zal opleveren voor de stukadoor. De stukadoor zal nooit tegen dit soort van licht kunnen werken en het werk mag echter enkel met “normaal” daglicht beoordeeld worden. Deze regel is opgesteld door de NOA, de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven.

bottom of page